Osnovno avto zavarovanje

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti imenujemo tudi osnovno ali obvezno avtomobilsko zavarovanje. Kot pove že ime, mora vsak avto, ki ga želimo registrirati, imeti sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Avtomobilska odgovornost nas zavaruje pred odškodninskimi zahtevki oseb, katerim smo z vozilom povročili škodo.

Izračun za avto zavarovanje

Primer: V križišču prevozimo znak za odvzem prednosti in se zaletimo  v drugo vozilo. Zaradi sklenjenega zavarovanja avtomobilske odgovornosti bo zavarovalnica poplačala škodo, ki jo je utrpela druga oseba. Za kritje škode na lastnem vozilu moramo imeti sklenjeno kasko zavarovanje.

Minimalne zavarovalne vsote so v Sloveniji zakonsko določene in znašajo 5.000.000€ za nematerialno škodo in 1.000.000€ za materialno škodo. Zavarovane vsote lahko po želji tudi zvišamo.

Premijski razredi Bonus – Malus

Obvezno avtomobilsko zavarovanje deluje po sistemu bonus/malus, ki je razdeljen na 20 premijskih razredov. Pri prvem zavarovanju, ki ga sklenemo, smo uvrščeni v 14. premijski razred, kar predstavlja 0% bonusa. Za vsako leto, brez prijavljene škode, napredujemo na 1. premijski razred, kar nam prinese 5% bonusa. V primeru uveljavljanja škode, pridobimo 3 premijske razrede oz. izgubimo 15% bonusa.

Zavarovanje voznika AO+

V primeru prometne nesreče, voznik zavarovanega vozila ni upravičen do odškodnine za telesne poškodbe na podlagi zavarovanja avtomobilske odgovornosti, tako kot so ostali potniki v vozilu. Za kritje takšne škode moramo skleniti posebno zavarovanje, ki ga imenujemo zavarovanje voznika za telesne poškodbe ali pogovorno AO plus. Takšno zavarovanje vam v vsakem primeru priporočamo, prav tako na podlagi tega zavarovanja pridobite višji paketni popust.

Odkup prve škode

Odkup prve škode ne ponujajo vse zavarovalnice, zato je nekaterim nepoznan. V primeru, da povzročimo škodo, bomo naslednje leto izgubili tri premijske razrede in plačali več za zavarovanje avta. Odkup prve škode nam omogoča, da v primeru ene škode v letu, ne izgubimo bonusa in tako ohranimo enak premijski razred, kot ga imamo sedaj.

Cena za odkup prve škode je odvisna od premijskega razreda, ki ga imamo za obvezno avtomobilsko zavarovanje. Nižji premijski razred imamo, nižja je cena. Pri 4. premijskem razredu je tako cena okoli 17€ in ga zelo priporočamo, saj si s tem skoraj zagotovite, da boste tudi naslednje leto imeli visok bonus.

Odkup prve škode lahko sklenemo tudi za kasko zavarovanje.

Izračun za avtomobilsko zavarovanje