Prekinitev avtomobilskega zavarovanja

Avtomobilsko zavarovanje lahko prekinemo v dveh primerih:

  1. Odjava avtomobila
  2. Prodaja avtomobila

Odjava avtomobila

V kolikor se odločimo, da avta več ne bomo uporabljali v prometu (in ga ne bomo prodali), lahko avto odjavimo. To storimo na upravni enoti ali na kateri drugi instituciji, ki opravlja tehnične preglede in registracije. V tem primeru nam na staro prometno dovoljenje napišejo, da je vozilo odjavljeno in na podlagi tega potrdila dobimo pri zavarovalnici povrnjen neizkoriščen del premije za avtomobilsko zavarovanje. Del premije se vrne, če ni bila izplačana kakšna škoda, v nasprotnem primeru se premija ne vrača.

Prodaja avtomobila

Bolj pogost pojav je prodaja vozila. Glede na spremembo zakona se mora po novem vsako vozilo pri prodaji tudi odjaviti, tako da je postopek zelo podoben prejšnjemu. Z odjavljeno prometno in kopijo zavarovalne police za avtomobilsko zavarovanje se oglasimo pri svojem zavarovalnem agentu ali na predstavništvu zavarovalnice pri kateri imamo sklenjeno zavarovanje avta in uredimo zahtevek za vrnitev preveč plačane premije. Pri plačilu na obroke se seveda lahko zgodi, da bomo morali ob prekinitvi zavarovanje, del premije še doplačati, vendar gre v večini primerov za vračilo zavarovalnine.

Pri prodaji in istočasnem nakupu novega avtomobila in zavarovanju pri enaki zavarovalnici se nam lahko znesek vračila tudi prenese na novo zavarovanje in tako ne rabimo posebej urejati vračila premije. Vračilo je sicer možno v gotovini ali z nakazilom na račun.